Je bent net klaar met stofzuigen en nog geen uur later vind je alweer een nieuwe lading kattenharen op de bank en in huis. Herkenbaar?
Als kattentrimmer krijg ik bijna dagelijks vragen over verharen. Het is frustrerend, maar laten we eerlijk zijn: verharen hoort nu eenmaal bij het hebben van een kat. Een bezoekje aan de trimsalon kan wel helpen, maar helemaal stoppen kun je het niet. Waarom niet? Omdat DE oplossing simpelweg niet bestaat. Wat je wel kunt doen? Accepteren dat je kat verhaart, en dat in de ruiperiodes de stofzuiger je beste vriend is.
In deze blog vertel ik je waarom katten verharen, wat dit proces beïnvloed, en hoe je ermee om kunt gaan.
De kattenvacht: Meer dan alleen een mooie jas
De vacht van je kat is niet zomaar een mooie jas. Het is een multifunctioneel beschermingspakje. De vacht bestaat uit verschillende lagen met elk hun eigen functie.
*De ondervacht: Dit zijn de zachte, wollige haren dicht op de huid. In de winter werkt deze laag als een isolatiedeken die de lichaamswarmte van je kat vasthoudt en ervoor zorgt dat hij lekker warm blijft. In de zomer doet diezelfde ondervacht echter iets bijzonders. Hij zorgt namelijk voor een luchtlaagje tussen de huid en de buitenlucht, dat fungeert als een soort natuurlijke airconditioning. Dit laagje lucht helpt om de warmte buiten te houden en houdt je kat koel. Zelfs op de warmste dagen.
*De bovenvacht: Dit zijn de langere, stuggere haren die bovenop liggen. Ze bieden bescherming tegen regen, vuil en scherpe voorwerpen.
Verder speelt de vacht een rol in de communicatie met andere katten. Wanneer een kat zich bedreigd voelt kan ze haar vacht opzetten om groter en indrukwekkender te lijken tegenover een potentiële vijand.
Deze functies maken de vacht van een kat een essentieel onderdeel van haar overlevingsstrategie en algehele gezondheid.
Seizoensgebonden verharen
Je kat heeft geen weerbericht nodig om te weten dat het tijd is om van vacht te wisselen. Katten hebben een bijzonder vermogen om de tijd van het jaar aan te voelen. Hun innerlijke klok vertelt hen precies wanneer het tijd is om van vacht te wisselen.
*Lenteverharing: In de lente, als de dagen langer worden en de temperatuur stijgt, verliezen katten hun dikke wintervacht om plaats te maken voor een lichtere zomervacht. Dit is vaak de periode waarin je de meeste losse haren zult zien.
*Herfstverharing: In de herfst bereiden katten zich voor op de koudere maanden door hun lichtere zomervacht te vervangen door een dikkere wintervacht. Hoewel deze periode meestal iets minder intens is dan de lente, kan je kat toch aanzienlijk verharen. Hoewel katten het hele jaar door wat haar kunnen verliezen, ondergaan ze dus twee keer per jaar een volledige vachtwissel: van zomer- naar wintervacht en andersom. Dit is een ingrijpend proces, waarbij de oude vacht volledig wordt vervangen door een nieuwe.
Dit proces kan per kat of ras verschillen. Ook kan dit proces worden beïnvloed door zaken zoals temperatuur, licht en zelfs stress. Denk aan de kachel aan/uit, langer en korter daglicht, een verhuizing, andere gezinsleden erbij en andere zaken die stress op kunnen leveren.
LET EXTRA OP! Een extra tip die ik mee wil geven: Hou je kat extra in de gaten tijdens de ruiperiodes. Je kat zal zichzelf misschien vaker en langer wassen om de haren sneller kwijt te raken. Doordat ze met hun ruwe tong de haren van hun lichaam likken, krijgen ze ook veel meer haren binnen dan normaal! Hierdoor is de kans op een interne verstopping en haarballen groter. Doordat de vacht aan het “wisselen” is komt deze sneller in de klit. Of erger nog als je er niet op tijd bij bent, de vacht vervilt. Zeker bij (half) langharige katten ligt dit probleem op de loer. Maar vergis je niet. Ook kortharige katten kunnen in de problemen komen. Wil je daar meer over weten? Lees dan mijn blog “Het belang van vachtverzorging voor kortharige katten”.
Andere redenen waarom katten verharen
Naast seizoensveranderingen zijn er nog andere redenen waarom je kat verhaart.
1. Gezondheid en voeding
Gezondheid is superbelangrijk voor een mooi gezonde vacht. Een kat die voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft over het algemeen een gezondere huid en vacht, wat leidt tot mindere verharing.
Een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan daarentegen leiden tot een doffe, broze vacht die sneller uitvalt. Katten met gezondheidsproblemen zoals schildklieraandoeningen, diabetes of nierziekten kunnen ook meer verharen dan normaal.
2. Stress en angst
Katten zijn gevoelige dieren die snel gestrest kunnen raken door veranderingen in hun omgeving. Verhuizingen, nieuwe huisdieren, veranderingen in de dagelijkse routine, of zelfs de komst van een nieuw gezinslid kunnen allemaal bijdragen aan een verhoogd stressniveau. Stress kan op zijn beurt leiden tot overmatig likken en krabben, wat kan resulteren in haaruitval en kale plekken.
3. Hormonale veranderingen
Net als bij mensen kunnen hormonale veranderingen bij katten leiden tot haaruitval. Dit is vooral relevant bij niet-gesteriliseerde poezen, die tijdens hun loopsheid of na de bevalling vaak last kunnen hebben van meer haaruitval.
Ook castratie of sterilisatie kan invloed hebben op het verhaarproces bij een kat. Na deze ingreep kan het hormonale evenwicht in het lichaam van een kat veranderen.
Denk hierbij aan:
*Veranderingen in de vachtstructuur: Na castratie of sterilisatie kan de vacht van een kat soms dikker, zachter, of juist dunner worden.
*Meer verharen: Sommige katten kunnen meer gaan verharen na de ingreep.
*Stabielere verharing: Het kan ook zijn dat het verharingspatroon juist stabieler wordt, zonder de sterke pieken in de seizoenen. Dit komt doordat het hormonale evenwicht dan na de castratie of sterilisatie juist consistenter wordt.
4. Allergieën en huidproblemen
Allergieën of huidproblemen door vlooien, voeding, pollen of stofmijten kunnen jeuk en huidirritaties veroorzaken wat kan leiden tot haaruitval.
5. Binnen -of buitenkat: Binnenkatten kunnen soms het hele jaar door wel wat verharen omdat ze minder last hebben van seizoensveranderingen. Dit komt door de constantere temperaturen in huis en kunstmatige verlichting.
Hoe kun je het verharen van je kat beperken? Tips en Tricks!
Of je het nu leuk vindt om te horen of niet, verharen hoort er helaas bij als je een kat hebt. Zoals ik al zei heb ik niet DE oplossing voor je, maar er zijn wel manieren om de impact ervan wat verlichten. Hier zijn wat tips om je huis en je kleding haarvrij te houden, nou ja, zoveel mogelijk dan!
1. Kammen
Het is verleidelijk om je kat elke dag te kammen tijdens de ruiperiode. Toch raad ik je dit af. Waarom? Door te vaak te kammen stimuleer je juist het proces van haaruitval. Als je constant haren verwijdert die nog niet klaar zijn om uit te vallen kan dit de natuurlijke vachtcyclus verstoren. Beter is om de kamsessies te beperken tot 1 a 2 keer per week.
Heel belangrijk, zorg dat je de juiste trimgereedschappen gebruikt! Verkeerde trimgereedschappen beschadigen de vacht, of zijn simpelweg niet geschikt om goed door de hele vacht heen te komen. Een combikam, slickerborstel en microvezeldoek zijn je beste vrienden als het om hulpmiddelen bij de vachtverzorging gaat. Heb je last van de losliggende haren die van je kat afkomen als je hem aait? Gebruik dan een licht vochtige microvezeldoek en aai je kat daarmee. De haren blijven aan de microvezeldoek hangen in plaats van dat ze door je huis heen gaan dwarrelen.
Wil je meer lezen en leren over de juiste materialen voor de vachtverzorging? Lees dan mijn andere blog “Hoe kan je zelf de vacht van je kat onderhouden”.
2. Goede voeding
Zorg ervoor dat je kat een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten, omega-3 en omega-6 vetzuren, en andere essentiële voedingsstoffen. Dit zal niet alleen helpen om de vacht gezond te houden, maar kan ook overmatig verharen verminderen.
Als je twijfels hebt over de voeding van je kat, raadpleeg dan je dierenarts. Hij of zij kan je adviseren over het beste dieet voor de specifieke behoeften van je kat. Of ga op zoek naar een katten voedingsdeskundige!
3. Stress beperken
Omdat stress een belangrijke oorzaak kan zijn van overmatig verharen, is het belangrijk om een rustige en stabiele omgeving voor je kat te creëren. Probeer plotselinge veranderingen in de routine van je kat te beperken en zorg voor voldoende veilige ruimtes waar je kat zich kan terugtrekken.
Feromonen, zoals Feliway, kunnen ook nuttig zijn om je kat te kalmeren en stress te verminderen. Maar ook bepaalde essentiële oliën en valeriaan kunnen je kat ondersteunen. Deze producten kunnen helpen om de omgeving van je kat comfortabeler te maken, vooral in tijden van verandering. Ook hierbij geldt, laat je goed informeren door een deskundige op het gebied van werken met essentiële oliën en dieren. Niet alle producten kun je zomaar inzetten bij katten en dienen worden gebruikt met hulp van een deskundige.
4. Regelmatige check-ups bij de dierenarts
Het is belangrijk om je kat regelmatig te laten controleren door de dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Als je merkt dat je kat plotseling veel meer haar verliest dan normaal, kale plekken heeft of tekenen van huidproblemen vertoont, is het raadzaam om dit te laten onderzoeken. Vroegtijdige laten checken kan helpen om ernstigere problemen te voorkomen.
5. Schoonmaken
Zelfs met de beste verzorging kun je niet volledig voorkomen dat je kat haar verliest. Het blijft immers een dier met haren 😉. Dus ja, dat wordt regelmatig schoonmaken. Pak die stofzuiger er maar bij om je meubels en vloeren zoveel mogelijk haarvrij te houden.
Daarnaast verdient je kat natuurlijk ook een heerlijk schoon bedje. Gooi de kattenmandjes of dekentjes zo af en toe in de was. Zo houd je de boel fris en pluist het haar iets minder rond.
6. Bezoek aan de trimsalon
Lukt het niet om de vacht van je kat zelf te onderhouden? Dan raad ik je een bezoek aan de trimsalon aan. Een professionele kattentrimmer kan de vacht van je kat in optimale conditie houden en je voorzien van nuttige tips.
Waarom de kat niet volledig scheren?
Een opmerking die ik vaak krijg is ‘mijn kat verhaart zo verschrikkelijk, scheer hem maar kaal’. Mijn antwoord hierop is altijd NEE! Verharen is geen reden om je kat kaal te scheren.
Nu je weet hoe belangrijk de vacht van je kat is kun je je wellicht voorstellen waarom dit geen goed idee is. Als je de vacht wegneemt door te scheren verwijder je ook die beschermende lagen die je kat juist helpen om zijn lichaamstemperatuur te reguleren. Bovendien verliest je kat zijn natuurlijke bescherming tegen de zon waardoor hij sneller kan verbranden.
Ik scheer een kat dus alleen volledig als dit noodzakelijk is vanuit gezondheidsredenen!
Samengevat…
Verharen is een onvermijdelijk onderdeel van het leven met een kat, maar met de juiste zorg en aandacht kun je het beheersbaar houden. Vergeet niet: een gezonde kat met een goed onderhouden vacht verhaart minder en voelt zich beter!
Als ervaren kattentrimster sta ik klaar om je te helpen met advies en professionele verzorging. Heb je vragen of hulp nodig? Neem gerust contact met me op. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw kat zich goed voelt en er op zijn best uitziet, met een mooie, gezonde vacht.
Comments