Vlooien en teken bij katten, die irritante plaaggeesten! Met enige regelmaat krijg ik daar vragen over, maar ook kom ik ze nu en dan eens tegen op mijn trimtafel als ik een kat zijn vacht aan het nakijken ben. Dus tijd om eens wat meer te vertellen over deze irritante beestjes. Of je nu een doorgewinterde kattenouder bent of net een nieuw pluizig familielid hebt verwelkomd, het is belangrijk om meer te weten over deze (kriebel)beestjes. Laat ik beginnen met een veelvoorkomende opmerking: “Mijn kat komt niet buiten dus hij kan geen vlooien en/of teken krijgen.” Fout! Ook al komt jouw geliefde vriendje niet buiten, ook dan kunnen de vlooien- en teken(larven) en eitjes gemakkelijk binnen komen. Bijvoorbeeld via je kleding of onder je schoenen. Dit kan door jouzelf maar ook bv door visite die ze mee naar binnen nemen. Deze kans is kleiner dan wanneer jouw kat buiten komt, maar de kans is nog steeds aanwezig!
De cyclus van vlooien en teken
De cyclus van vlooien begint met de eitjes die worden gelegd door volwassen vlooien in de vacht van de kat. Deze eitjes vallen vervolgens van de kat af en komen in de omgeving terecht, zoals tapijten, beddengoed en meubels. Na enkele dagen komen de eitjes uit en worden ze larven, die zich voeden met organisch materiaal in de omgeving. Na een aantal weken verpoppen de larven zich en worden ze volwassen vlooien. Dit hele proces duurt slechts enkele weken, waardoor vlooien zich snel kunnen verspreiden als ze eenmaal een gastheer hebben gevonden.
Teken doorlopen ook verschillende stadia in hun levenscyclus. Ze beginnen als eitjes, die uitkomen tot larven. Deze larven voeden zich met bloed van kleine dieren zoals muizen en vogels. Na het voeden, veranderen de larven in nimfen, die ook bloed nodig hebben om te overleven. Ten slotte ontwikkelen de nimfen zich tot volwassen teken. Dit hele proces kan maanden tot zelfs jaren duren, afhankelijk van de soort teek. Maar teken kunnen heel goed buiten overleven.
Wanneer zijn vlooien en teken het actiefst?
Vlooien zijn het hele jaar door actief, maar ze gedijen het best in warme en vochtige omgevingen. De lente en de zomer zijn dus hun piekseizoenen. Teken daarentegen zijn vooral actief in de warmere (maar geen hete) maanden van het jaar, vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst. Ze houden van bosrijke gebieden en hoog gras, dus als je kat graag buiten ronddwaalt, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn.
Zijn vlooien en teken gevaarlijk voor de kat?
Ja, vlooien en teken kunnen gevaarlijk zijn voor je geliefde kat. Naast het veroorzaken van jeuk en irritatie, kunnen vlooien allergieën en huidinfecties veroorzaken. Ze kunnen ook lintwormen overdragen. Teken zijn berucht om het overbrengen van ziekten zoals Lyme en babesiose. Bovendien kunnen tekenbeten bij sommige katten leiden tot ernstige ontstekingen en zelfs verlamming. Dit laatste is zeer uitzonderlijk, maar het kan wel gebeuren.
Naast de directe ongemakken die vlooien en teken kunnen veroorzaken, kunnen ze ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij katten. Vlooienallergiedermatitis is een veelvoorkomende aandoening bij katten, die wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van vlooien. Dit kan leiden tot intense jeuk, huidontsteking en haaruitval.
Teken dragen ziekteverwekkers bij zich die verschillende ziekten kunnen veroorzaken bij katten, waaronder dus Lyme-ziekte, babesiose maar ook ehrlichiose en anaplasmose. Deze ziekten kunnen ernstige symptomen veroorzaken, waaronder koorts, gewichtsverlies, sloomheid en gewrichtsproblemen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs levensbedreigend zijn.
Helaas had deze kat heel veel teken toen hij bij mij op de trimtafel zat. Gelukkig heb ik hem kunnen helpen!
Wat te doen als je ze ziet op je kat?
Als je vlooien of teken op je kat ziet, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Gebruik een speciale vlooienkam om vlooien te verwijderen en controleer grondig op teken, vooral in warme en vochtige gebieden zoals de oksels, rond de oren, bij de liezen en tussen de tenen. Verwijder teken voorzichtig met een tekentang en zorg ervoor dat je de hele teek verwijdert (met een draaiende beweging), inclusief de kop. Ontsmet daarna de plek op de huid waar de teek heeft gezeten. Zorg er wel voor dat je de teek dood voordat je hem weggooit/spoelt.
Als je bovenstaande hebt gedaan is het van belang dat je verdere verspreiding en gezondheidsproblemen gaat voorkomen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder topische (op de huid) vlooien- en tekenmiddelen, orale medicijnen (toedienen bv door het voer of rechtstreeks in de bek) en vlooien- en tekenhalsbanden. Praat met je dierenarts om te bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor jouw kat.
Naast het behandelen van je kat, is het ook belangrijk om de omgeving grondig te reinigen om vlooien en teken te elimineren. Dit omvat het stofzuigen van tapijten, het wassen van beddengoed en het behandelen van ruimtes waar je kat graag tijd doorbrengt. Maar vergeet niet ook zijn favoriete slaapplekjes én de stofzuigerzak naderhand niet te legen! Ook bestaan er zogeheten omgevingssprays tegen vlooien. Deze doodt vlooien en vlooienlarven in huis en verhindert de ontwikkeling van eitjes van vlooienlarven. Heb je meerdere katten in huis? Check en behandel ze dan allemaal!
Het belang van preventie
Hoewel behandeling van vlooien en teken bij katten essentieel is zodra je ze ontdekt hebt, is preventie altijd beter dan genezen. Door regelmatig preventieve producten te gebruiken en de omgeving van je kat schoon te houden, kun je helpen voorkomen dat vlooien en teken een probleem worden. Blijf ook alert op veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je kat, zoals overmatig krabben, haaruitval, lusteloosheid of gewichtsverlies, aangezien dit tekenen kunnen zijn van een vlooien- of tekenbesmetting.
Hieronder een paar tips voor preventie.
Gebruik geschikte producten Kies een geschikt vlooien- en tekenpreventiemiddel voor je kat en gebruik dit regelmatig volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan een spot-on behandeling zijn die op de huid wordt aangebracht, een vlooien- en tekenhalsband, of een oraal medicijn. Maar let op, koop deze alleen bij je dierenarts of dierenspeciaalzaak. Er zijn ook diverse goedkope in omloop, maar deze zijn zeer schadelijk voor je kat! Mijn advies is om het te halen bij je dierenarts. Deze heeft vaak de nieuwste middelen. Een middel wat voorheen misschien goed werkte kan nu misschien wel niet meer werken omdat de kat immuun geworden is voor het middel. Belangrijk om een middel te nemen waar GEEN permethrin inzit (dit is zeer schadelijk/giftig voor katten). Je kunt dus geen middel gebruiken wat je ook voor je hond gebruikt, want daar zit vaak wel permethrin in. Gebruik je een vlooien- en tekenhalsband? Zorg er dan voor dat je kat er niet aan kan komen vast te zitten, vooral als hij buiten komt.
Regelmatig controleren Controleer regelmatig de vacht van je kat op teken en vlooien, vooral als ze veel buiten zijn geweest. Gebruik een vlooienkam om vlooien en vlooienpoepjes op te sporen, en inspecteer de huid op tekenbeten.
Behandel alle huisdieren Als je meerdere huisdieren hebt, zorg er dan voor dat je alle dieren behandelt met een geschikt vlooien- en tekenpreventiemiddel. Vlooien en teken kunnen gemakkelijk van het ene dier op het andere overspringen (zie ook tip 1).
Houd de omgeving schoon Stofzuig regelmatig tapijten, meubels en andere (slaap)plekken waar je kat veel tijd doorbrengt. Was ook regelmatig beddengoed en andere stoffen waar vlooien en teken zich kunnen verstoppen. Wist je dat slechts 5 procent op je kat zit, en de rest in je huis?
Houd het gras en struiken kort Teken houden van dicht begroeide gebieden, dus houd het gras en struiken rond je huis kortgeknipt om teken weg te houden. Komt je kat ook uit je tuin? Dan is het uiteraard lastig om alles kort te houden 😉
Als je vragen hebt over vlooien, teken of andere gezondheidsproblemen bij je kat, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen of met je dierenarts. Samen zorgen we ervoor zorgen dat je kat de beste zorg krijgt en beschermd blijft tegen deze kleine plaaggeesten.
Bedankt voor het lezen!
Comentarios