De meeste kattenliefhebbers vinden het geweldig als ze een kitten zien. Zo’n lief, klein en pluizig bolletje. Vrolijk rennend achter de meest gekke speeltjes aan, om vervolgens uitgeteld ter aarde te storten om heerlijk te slapen. Maar voordat je begint aan een kitten, is het belangrijk dat je je naast het verdiepen in het ras en de daarbij behorende vachtverzorging ook goed inleest en verdiept in de aanschaf van een kitten in het algemeen. In deze blog bespreek ik waar je op moet letten bij de aanschaf van een (ras)kitten en vooral hoe belangrijk het is om je nieuwe maatje voor te bereiden op een goede vachtverzorging.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kitten?
Kies een betrouwbare fokker of asiel
Voordat je een kitten in huis haalt, is het belangrijk om een betrouwbare bron te vinden. Een goede fokker of asiel zorgt ervoor dat de kittens gezond zijn en goed gesocialiseerd. Ze kunnen je ook informatie geven over de ouders, hun gezondheidsgeschiedenis en het karakter van de kittens. Een bezoek aan de fokker of het asiel kan je een goed beeld geven van de leefomstandigheden van de kittens. Let op hygiëne, de conditie van de katten en de algemene sfeer.
Gezondheid
Zorg ervoor dat het kitten dat je kiest, gezond is. Let op heldere ogen, een schone neus en een zachte, glanzende vacht. Een gezond kitten is speels, nieuwsgierig en alert. Controleer ook op tekenen van diarree, een vieze vacht rond de anus of ademhalingsproblemen. Dit kunnen indicaties zijn van gezondheidsproblemen.
Vaccinaties en ontworming
Vraag of het kitten zijn eerste vaccinaties en ontwormingskuren heeft gehad. Dit is cruciaal voor een goede start van zijn leven. Een kitten moet minimaal twee vaccinaties hebben gehad voordat hij het nest verlaat, meestal rond de 9 en 12 weken. Ontworming is ook belangrijk en moet regelmatig worden herhaald.
Socialisatie
Een goed gesocialiseerd kitten zal makkelijker wennen aan zijn nieuwe thuis. Vraag de fokker of het asiel hoe de kittens zijn gesocialiseerd en of ze gewend zijn aan verschillende geluiden, mensen en andere dieren. Dit is vooral belangrijk als je al andere huisdieren hebt of als je in een druk huishouden woont.
Ras specifieke eisen Als je een raskitten overweegt, is het belangrijk om je goed te informeren over de specifieke eigenschappen en behoeften van het ras. Sommige rassen, zoals bijvoorbeeld de Maine Coon of de Pers, hebben veel vachtverzorging nodig vanwege hun lange(re) vacht. Andere rassen kunnen bepaalde gezondheidsproblemen hebben waar je rekening mee moet houden.
Voorbereiden op de vachtverzorging
Vachtverzorging is een zeer belangrijk onderdeel van de algemene zorg voor je kitten, vooral als je een (half)langharig kitten hebt. Maar ook kortharige katten hebben baat bij vachtverzorging. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk met het aanleren van vachtverzorging te beginnen. Niet alleen voor als je thuis zelf met vachtverzorging aan de slag gaat, maar ook voor als je in de toekomst naar de trimsalon moet. Zowel voor je kat, jezelf als voor de trimmer scheelt het enorm als je er op jonge leeftijd al mee begonnen bent en dat je kat geleerd heeft dat kammen helemaal niet zo erg is.
Om jou en je kitten wat te helpen, heb ik alvast 5 tips opgeschreven om je kitten vroeg te laten wennen aan vachtverzorging:
Tip 1 Begin jong
Hoe jonger je begint met het kammen en borstelen van je kitten, hoe beter. Kittens zijn in hun eerste levensweken erg ontvankelijk voor nieuwe ervaringen. Maak van vachtverzorging een positieve en plezierige ervaring. Start met korte sessies en bouw deze geleidelijk op. Laat je kitten tijdens een sessie ook gelijk wennen aan het aanraken van de voetzooltjes, het voorzichtig uitdrukken van de nageltjes (voor later knippen van de nagels), het aanraken van de oortjes en oogjes. En kijk in het bekje zodat het kitten hier ook aan went.
Tip 2 Kies de juiste borstel
Wat de vacht betreft is het bij een kitten nog niet echt nodig om met een kam aan de slag te gaan. Maar het wennen aan kammen is echter wel heel belangrijk! Hiervoor kun je op de kittenvacht bijvoorbeeld een zachte babyborstel (gewoon bv van de Hema) gebruiken. Later kun je overstappen op de combikam en slickerborstel om klitten te voorkomen. Het is belangrijk om een zachte (baby)borstel te gebruiken om de ervaring comfortabel te maken voor je kitten.
Tip 3 Maak het leuk
Zorg ervoor dat de eerste borstelervaringen kort en aangenaam zijn. Beloon je kitten met snoepjes en kroelmomenten tijdens en na elke sessie. Dit helpt om een positieve associatie met het kammen te creëren. Je kunt ook proberen om je kitten tijdens het borstelen af te leiden met een speeltje. Zorg er wel voor dat je kitten niet met je hand en/of borstel wil spelen. Anders leer je hem aan dat je handen speelgoed zijn en dat is op latere leeftijd wat minder leuk voor het personeel 😉
Tip 4 Regelmaat is belangrijk
Maak van vachtverzorging een routine. Bouw het op met een paar keer per week een paar minuutjes met een zacht borsteltje. En naarmate je kitten ouder wordt en de vacht meer gaat volgroeien kan je de kamsessies wat uitbreiden en het borsteltje gaan vervangen door de combikam en slickerborstel. Is je kitten gewend aan het kammen? Dan kun je de kamsessies eens per week gaan doen. Wel belangrijk is het om de vacht iedere dag te controleren op klitjes door te voelen.
Tip 5 Geduld en rust Wees geduldig en rustig tijdens het kammen. Forceer je kitten niet om stil te zitten, maar geef hem de tijd om te wennen. Praat rustig tegen je kitten en maak zachte bewegingen om hem op zijn gemak te stellen. Maak er geen strijd van! Pak je kitten bv NIET in zijn nekvel of een andere houdgreep. Forceren en dwingen werkt alleen maar averechts en hiermee creëer je met het kammen alleen maar een stressmoment. Iets wat je nou juist net niet wil. Ga zoveel mogelijk mee in de bewegingen van je kitten. Ben je bijvoorbeeld aan de linkerkant bezig en je kitten draait zich om, ga dan gewoon verder op een plekje waar je dan wel bij kan. Vergeet niet dat (lang) stilzitten moeilijk is voor zo'n jong speels kitten ;-)
Vachtverzorging bij kortharige katten
Kortharige kittens katten hebben meestal minder vachtverzorging nodig, maar ook zij kunnen profiteren van het aanwennen van het kammen. Het helpt om losse haren te verwijderen en stimuleert de bloedsomloop. Daarnaast is het een goede gelegenheid om de huid en vacht van je kat te controleren op eventuele problemen zoals vlooien, teken of huidirritaties. Voor meer tips over vachtverzorging voor kortharige katten, kun je mijn andere blog over het belang van vachtverzorging voor kortharige katten lezen.
Tot slot
Een kitten in huis halen is een grote verantwoordelijkheid, maar het is ook een ongelooflijk leuke ervaring. Met de juiste zorg, aandacht en liefde zal je nieuwe harige vriendje uitgroeien tot een gezonde, gelukkige kat. Vergeet dus niet om vanaf het begin af aan aandacht te besteden aan vachtverzorging, zodat je kitten gewend raakt aan kammen en borstelen. Op deze manier zorg je ervoor dat de vacht in goede conditie blijft.
Wil je jouw kitten al eens kennis laten maken met en in de trimsalon? Neem dan contact met mij op. Dan gaan we er samen voor zorgen dat in de toekomst een behandeling in de trimsalon minder stressvol wordt.
Comments