top of page
  • CattyCoat

Hoe kan je zelf de vacht van je kat onderhouden?

Bijgewerkt op: 29 apr.

Heb je je ooit afgevraagd hoe je die prachtige vacht van jouw kat in topconditie kunt houden? Natuurlijk is het regelmatig naar de trimsalon gaan de perfecte oplossing. Maar wist je dat je zelf ook de vacht (tussendoor) kunt bij houden?

 

Als katteneigenaar wil je natuurlijk dat je harige vriendje eruitziet om te knuffelen met een prachtige gladde vacht. Ondanks dat katten doorgaans experts zijn in het verzorgen van zichzelf, hebben ze soms een beetje hulp nodig. Misschien zijn ze wat ouder en kunnen ze niet meer bij die lastige plekjes, hebben ze pijn door bv gewrichtsproblemen of zijn ze gewoon te fluffy voor hun eigen bestwil. Of het nu gaat om lastige beginnende klitten, moeilijk bereikbare plekjes of welke kam je wel/niet moet gebruiken. Ik geef je in deze blog tips en trucs hoe jij je pluizige metgezel kan helpen er op zijn best uit te laten zien en zich geweldig in zijn vacht te laten voelen!


Laten we beginnen met de DO’S:


  • Regelmatige check-ups zijn van vitaal belang Voel met je vingers langs de vacht om eventuele klitten op te sporen. Concentreer je vooral op plekken zoals de oksels, liezen, achterpoten en achter de oren. Daar zitten vaak boosdoeners voor (beginnende) klitten die voelen als ‘bonkjes’. Kleine klitjes kan je vaak nog uitpluizen met je vingers.

  • Investeer in de juiste gereedschappen Een goede kam is je beste vriend. Zorg ervoor dat je een kam hebt die door de hele vacht kan komen. De kam moet niet alleen de bovenste laag oppikken, maar ook de onderliggende laag tegen de huid aanpakken waar vaak de klitten onderstaan. Een verkeerde kam kan ervoor zorgen dat je alleen de bovenste laag van de vacht kamt, waardoor de klitten dus blijven zitten omdat je niet diep genoeg door de vacht heen komt. Een slickerborstel is ook handig, vooral voor de staart!

  • Houd de huid strak terwijl je kamt Dit maakt het proces wat minder vervelend en pijnlijk voor je kat. Het voorkomt trekken aan de huid en zo houd je contact met je kat.

  • Let op het gedrag van je kat Neem je tijd en bouw het kammen langzaam op. Als je kat aangeeft dat hij het zat is, laat hem dan met rust. Las een pauze in en/of ga een andere keer verder als de kat relaxter is. Zeker als de kat het niet gewend is om gekamd te worden, is het belangrijk om het op te bouwen. Stukje bij beetje is ook goed.

  • Positieve associaties creëren Associeer een kambeurt met iets positiefs. Als een kat zich moeilijk laat kammen, probeer hem dan af te leiden. Dit kan door tijdens het kammen wat lekkers te geven of een speeltje te gebruiken. Het is hierbij wel handig als je met zijn tweeën bent.


En dan nu de DONT’S:


  • Ga niet de strijd aan met grote klitten of vilt Grote klitten en vilt zitten vaak heel dicht en strak op de huid. Met een kam kom je hier niet meer doorheen. Je doet je kat er alleen maar enorm veel pijn mee als je met een kam aan de slag gaat. Een kam zal het niet redden omdat deze vaak heel dicht en strak op de huid zitten. Laat dit over aan een professional! En gebruik alsjeblieft zelf geen schaar of tondeuse in de buurt van je harige vriendje! De kattenhuid is heel dun en een scheurtje zit er zo in, met alle gevolgen van dien.

  • Probeer je kat niet te overmeesteren Ga geen gevecht aan met de kat om hem gekamd te krijgen. Pak hem niet in zijn nekvel* vast en neem de kat niet in een of andere houtgreep. Dit werkt alleen maar averechts. Het levert alleen maar stress op zowel voor de kat als voor jezelf. Een kat laat zich nu eenmaal niet dwingen tot iets wat hij absoluut niet wil.

  • Kam je kat niet te vaak Dit stimuleert de vachtcyclus en veroorzaakt een permanente rui. Beter is om de vacht wel iedere dag met de handen te controleren op klitjes. En om 1 á 2 keer in de week te kammen. Afhankelijk van de dikte en structuur van de vacht.

  • Gebruik geen verkeerde trimgereedschappen (zie foto hieronder) Verkeerde trimgereedschappen beschadigen de vacht, of zijn simpelweg niet geschikt om goed door de hele vacht heen te komen.Goede kam om je kat te kammen

Materialen die je WEL kunt gebruiken
Geen goede kam om je kat te kammen


Materialen die je NIET moet gebruiken
Dus, daar heb je het! Met deze eenvoudige tips en trucs kun je ervoor zorgen dat jouw kat zich op zijn best voelen in zijn vacht. Durf je het zelf niet aan? Wil je meer tips of iemand die je een handje op weg helpt hoe je zelf de vacht van jouw kat kunt onderhouden? Neem dan contact met mij op!

 

En onthoud; Een gelukkige kat betekent een gelukkige eigenaar!

 

 

* Hier een kleine uitleg over het in het nekvel grijpen van een kat. In de kittentijd worden kittens door hun moeder in hun nekvel opgepakt. Kittens beschikken over een reflex waardoor dit niet pijnlijk is. Als katten ouder worden verdwijnt deze reflex. Dan is het vastgrijpen in het nekvel juist ontzettend pijnlijk.

60 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page