top of page
  • CattyCoat

Het belang van vachtverzorging voor kortharige katten

Bijgewerkt op: 26 mrt.

Hier is hij dan, mijn allereerste blog! Graag wil ik met mijn toekomstige blogs meer kennis, inspirerende & leuke tips gaan delen omtrent (vacht)verzorging (en meer) bij katten. Want jij als katteneigenaar wilt natuurlijk alleen maar het beste voor jouw geliefde kattenvriendje, toch?   In mijn trimsalon Cattycoat draait alles om de zorg en het welzijn van onze geliefde harige kattenvriendjes. En in deze blog wil ik het hebben over een onderwerp dat soms over het hoofd wordt gezien: de vachtverzorging van kortharige katten. Ja, je leest het goed! Hoewel vaak gedacht wordt dat alleen langharige katten een beetje extra TLC nodig hebben, hebben ook kortharige katten baat bij regelmatige vachtverzorging. Dus laten we eerst eens kijken naar waarom deze schattige, kortgevachte wezentjes soms wat extra liefde nodig hebben.

 

Waarom is vachtverzorging belangrijk voor kortharige katten?

Het is waar dat ze over het algemeen minder vachtonderhoud nodig hebben dan hun langharige tegenhangers, maar er zijn een paar scenario's waarin vachtverzorging essentieel wordt, zelfs voor kortharige katten. Over het algemeen kunnen kortharige katten hun vacht prima zelf bijhouden, maar er zijn diverse redenen waarom sommige kortharige katten extra aandacht nodig hebben als het gaat om hun vachtverzorging ten opzichte van andere kortharige katten. Vaak heeft het te maken met gezondheidsklachten waardoor de kat zichzelf en zijn vacht niet meer (goed) kan onderhouden. Dit kunnen verschillende klachten zijn, maar de meest voorkomende zal ik hieronder even kort uitlichten.

Artrose Vaak oudere katten krijgen last van artrose. Door de pijn die artrose met zich meebrengt, hebben ze moeite met het bereiken van bepaalde delen van hun lichaam om zichzelf te verzorgen. Dit kan leiden tot klitten en vilt in hun vacht, wat ongemak en daardoor meer pijn kan veroorzaken.

Slecht gebit Katten met gebitsproblemen kunnen pijn ervaren tijdens het poetsen van hun vacht, waardoor ze het verzorgen van zichzelf kunnen gaan vermijden. Dit kan weer leiden tot een doffe vacht en ophoping van dode huidcellen, wat zich uiteindelijk uit tot huidirritatie. Vooral bij senior katten (vanaf 7 jaar) is het goed om jaarlijks hun gebit te laten controleren bij de dierenarts. Ik check tijdens de trimbehandeling ook altijd het gebit (mits de kat het toelaat). Als ik signaleer dat de kat eventuele gebitsproblemen heeft, geef ik altijd aan de eigenaar door om dit te laten nakijken door een dierenarts.

Obesitas Obese katten kunnen, door hun overgewicht, moeite hebben met het bereiken van bepaalde delen van hun lichaam om zichzelf te verzorgen. Daarnaast kan obesitas de huid en vacht van de kat aantasten, waardoor het risico op huidproblemen toeneemt. Wist je trouwens dat 25 tot 30% van de katten in Nederland overgewicht heeft? Dat is echt veel!

Zieke katten/pijn Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Veel eigenaren zien pas dat hun kat ziek is en/of pijn heeft als hij het laat zien. Daarom is het heel belangrijk je kat goed te kennen en altijd te observeren. Als je jouw kat door en door kent, zal je ook subtiele/hele kleine signalen oppikken als je kat anders in zijn gedrag.

Rasgerelateerd Er zijn rassen, zoals bv de Brits Korthaar en Exotic, die meer vachtverzorging nodig hebben dan de Europese Korthaar.

Als je kat 1 of meerdere gezondheidsklachten heeft, is het goed om hem regelmatig te kammen. Hiermee help je hem bij het verwijderen van overtollig haar, verlicht de kans op klitten en/of vilt, je stimuleert de bloedsomloop en houd je de huid van je kat gezond.

 

Tips voor de vachtverzorging van kortharige katten

Voordat ik de tips zal delen, laat ik eerst zeggen dat de vacht van een kortharige kat glad en glanzend hoort te zien, zoals de kat hieronder op de foto (na de trimbeurt).
En niet zoals je hieronder op de foto's ziet, vervilt of plukkerig. Mocht je dit zien bij je kat dat is het hoognodig om mij als kattentrimster in te schakelen.  
Nu je wellicht, door de eerder genoemde klachten, zult begrijpen waarom het voor sommige kortharige katten moeilijk is om hun eigen vacht te onderhouden, is het dus extra belangrijk dat jij hem hierbij gaat helpen. Daarom deel ik hieronder enkele praktische tips waarmee je jouw kortharige vriendje gelukkig en gezond kan houden.

 

Regelmatig kammen: Zoals ik eerder al schreef, is regelmatig kammen essentieel bij kortharige katten met gezondheidsproblemen. Maar ook andere kortharige katten kunnen profiteren van een (wekelijkse) borstelbeurt. Gebruik de grove kant van een metalen combikam en daarna desgewenst een slickerborstel.


combikam slickerborstel

(Wil je daar meer over lezen? Klik dan hier) Doe dit voorzichtig en zet niet teveel kracht. Vooral voor katten met pijn kan dit alleen maar voor nog meer ongemak zorgen. Houd je kat ook niet in ‘de houtgreep’. Helaas zie ik nog veel katteneigenaren hun kat zo strak vast houden, dat hij geen kant op kan en daardoor (meer) in paniek raakt. Je kunt beter elke keer een beetje kammen in plaats van alles in 1x te willen doen. Leuker en gemakkelijker voor je kat en jouzelf 😉

Controleer op klitten: Hoewel kortharige katten minder snel klitten krijgen dan langharige katten, is het toch belangrijk om regelmatig te controleren op eventuele klitten of vilt. Deze kunnen vooral voorkomen op gevoelige gebieden zoals onder de oksels en rond de staart. Regelmatig (en daarmee bedoel ik elke week) controleren is hier essentieel. Dus voelen, voelen, voelen en nog eens voelen.

Let op huidproblemen: Houd de huid van je kat in de gaten op tekenen van irritatie, roodheid of schilfering. Als je iets ongewoons opmerkt, raadpleeg dan altijd een dierenarts voor advies.

Stimuleer beweging: Als je kat moeite heeft met het bereiken van bepaalde delen van zijn lichaam vanwege obesitas, speel dan met je kat, laat hem bewegen. En laat hem afvallen op een langzame en verantwoorde manier. Dit mag nooit te snel en te rigoureus gaan. 

Trimsalon: Voor kortharige katten met vachtproblemen, door bijvoorbeeld eerder genoemde problematiek, kan een trimsalon een wereld van verschil maken. Professionele trimmers kunnen helpen bij het verzorgen van de vacht van je kat op een manier die comfortabel en veilig is voor hen.

 

Dus, beste katteneigenaren, laten we niet vergeten dat onze kortharige vriendjes ook wat liefdevolle (vacht)verzorging nodig hebben! Door regelmatig te kammen en aandacht te besteden aan hun specifieke behoeften, kunnen we ervoor zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven. En vergeet niet, een bezoek aan de trimsalon kan soms precies zijn wat je harige vriendje nodig heeft om zich weer als een koning of koningin te voelen! Wil je tips en advies hoe en waarmee jij jouw geliefde kat het beste kunt kammen? Neem dan contact met mij op!

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

 

124 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page