DE LANGHAAR KAT

Langharige katten hebben veel vacht-verzorging nodig. Dit komt doordat zij matig tot veel onderwol hebben. Onderwol is het zachte pluizige haar wat in de vacht zit. Als de kat niet regelmatig gekamd wordt draait het haar in elkaar waardoor klitten en/of vilt kunnen ontstaan. Klitten en vilt zijn zeer pijnlijk voor de kat en belemmeren de kat om zich goed te kunnen bewegen.
U kunt het een beetje vergelijken met een pluk haar wat u om uw vinger heen draait tot strak op uw hoofdhuid. Pijnlijk en geen lekker gevoel.

 Vachtverzorging langhaar:

Als de vacht van uw kat niet vervilt is of alleen wat kleine klitten bevat kan ik de vacht goed doorkammen en de klitjes verwijderen.

Scheren/Gedeeltelijk scheren:

Is de vacht geheel of gedeeltelijk vervilt of zit de vacht vol met klitten die niet meer uit te kammen zijn dan zullen we helaas moeten gaan scheren. Is de buikzone van uw kat het probleem dan scheren we alleen de buik, onder de oksels en tussen de achterpootjes. Dit is vrijwel niet zichtbaar als de kat ligt, loopt of staat. Is de vacht echter zo vervilt of vol met klitten dan zullen we de kat geheel moeten scheren. Indien mogelijk sparen we wel de kraag, de staart en de pootjes. Heeft uw kat geen last van klitten of vilt maar heeft hij wel regelmatig vieze billen doordat er bijvoorbeeld ontlasting in het haar blijft hangen, dan is er ook de mogelijkheid om een sanitaire trim te doen. Dit wil zeggen dat het gedeelte rondom de anus korter wordt geschoren. Uw kat kan zich hier dan zelf makkelijker schoon houden. 

3 a 4 keer per jaar uw kat laten behandelen is aan te raden om de vacht klitvrij en in goede conditie te houden. Dit is wel afhankelijk van de mate aan onderwol die uw kat heeft en de tijd die u zelf aan de verzorging van de vacht besteedt.

 

 

DE KORTHAARKAT

Kortharige katten kunnen zichzelf doorgaans prima zelf verzorgen, maar bijvoorbeeld de Brits Korthaar en de Exotic katten hebben veel onderwol waardoor zij meer vachtverzorging nodig hebben dan andere kortharige katten. Ook zien we vaak bij oudere katten, zieke katten of katten met overgewicht dat zij wel een handje hulp kunnen gebruiken bij de vacht-verzorging. Kortharige katten hebben over het algemeen minder last van klitten en vervilting maar het komt wel voor.
Ook verharen zij vaak erg in het voor- en naseizoen. In deze periodes is het voor de kat maar ook voor uzelf fijn om de kat door de ergste rui heen te helpen. Door het verwijderen van de losse haren zal uw kat minder last hebben van haarballen en jeuk, en u heeft zo minder last van losse haren in huis. De meeste kortharen hebben aan 2 trimbehandelingen per jaar (voor-en naseizoen) voldoende.

 Vachtverzorging korthaar:

Heeft uw kat last van kleine klitjes in de vacht dan zijn deze vaak met de kam nog goed te verwijderen. De vacht wordt goed doorgekamd waardoor deze zowel voor de kat als voor uzelf weer makkelijker te verzorgen is.

 

Scheren/Gedeeltelijk scheren:

Mocht de vacht van uw kortharige kat toch vervilt zijn of ernstige klitvorming hebben dan zullen we net zoals bij de langharige kat ook hier moeten gaan scheren. 

 

Wassen en drogen:

Het wassen en drogen van de kat zal ik bij mijn behandelingen niet aanbieden. Omdat ik bij u thuis trim is dit voor mij vaak ergonomisch gezien niet haalbaar.

Behandelingen